fbpx

ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΡΟΦΩΝ, ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΝΑΚ ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΟΤΟ

//ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΡΟΦΩΝ, ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΝΑΚ ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΟΤΟ

ΟΙ ΙΔΑΝΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΡΟΦΩΝ, ΦΑΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΝΑΚ ΜΕ ΚΑΘΕ ΠΟΤΟ

Πίνοντας και τρώγοντας

Είναι πολύ όμορφο να καλούμε τους φίλους μας στο σπίτι, να πίνουμε ποτά και να τρώμε παρέα και να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας. Όμως δεν είναι και πολύ εύκολο πράγμα να συνδυάσουμε το φαγητό με το αλκοόλ αναλόγως το menu που θα ετοιμάσουμε για την παρέα μας. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που πραγματικά γνωρίζουν ποια σνακ ή φαγητά ταιριάζουν ιδανικά με το κάθε ποτό. Σερβίροντας γαύρο μαρινάτο για παράδειγμα με σαμπάνια, το πιο πιθανό είναι να μην το εκτιμήσουμε και να χαλάσει και η γεύση του υπέροχου αυτού ποτού, αλλά και του εκλεκτού αυτού μεζέ. Ωστόσο όμως αν γνωρίζουμε νακάνουμε γαστρονομικά τους τέλειους συνδυασμούς, τότε η απόλαυση πάντα θα είναι τέλεια και κάθε καλεσμένους μας θα μείνει ικανοποιημένος, ακόμη και ο πιο καλοφαγάς.
Σήμερα λοιπόν προτείνουμε μερικούς συνδυασμούς που ισχύουν εμπειρικά ως κανόνες και που είναι βέβαιο ότι θα αφήσουν απόλυτα ικανοποιημένους και τους πιο απαιτητικούς γκουρμέ φίλους του καλού ποτού και φαγητού.

Κρασί

Το λευκό κρασί συνδυάζεται όμορφα με τα φρούτα. Όμως επίσης μαζί με το λευκό κρασί ταιριάζουν τα θαλασσινά καθώς και τα πουλερικά. Καλό θα είναι να αποφέυγουμε τις πολύ λιπαρά ψάρια με το λευκό κρασί. Τέλος μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και η «γαλλική λύση» συνοδείας του λευκού κρασιού, με ένα ωραίο πλατώ από επιλεγμένα τυριά, όπου αρέσει ιδιαίτερα και στους περισσότερους καλοφαγάδες.
Το κόκκινο κρασί ταιριάζει ιδανικά με το κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα επίσης με τα πιάτα και τις συνταγές αρνιού. Σε ορισμένες περιπτώσεις το κόκκινο κρασί ταιριάζει και με τα πουλερικά αναλόγως το πως ια τα μεγειρέψουμε ώστε να πηγαίνουν με την γεύση του.
Από την άλλη πλευρά, τα κρασιά, είτε λευκά είτε κόκκινα δεν ταιριάζουν με τα τουρσιά και γενικότερα με τις αλμυρές γεύσεις τροφών και πιάτων. Επίσης τα φαγητά με πολλά μπαχαρικά και ξύδι δεν κάνουν καλή «παρέα» στο κρασί.

Σαμπάνια

Η σαμπάνια μπορεί να σερβιριστεί ιδανικά με ποταμίσια ή θαλασσινά ψάρια, κατά προτίμηση με ελάχιστα καρικεύματα, όπως επίσης με θαλασσινά και με όλα τα είδη των ζυμαρικών και με το λευκό κρέας σε ντελικάτες συνταγές.
Η σαμπάνια μην ξεχνάτε ταιριάζει ακόμη με τα επιδόρπια που δεν είναι όμως υπερβολικά γλυκά και που δεν περιέχουν κρέμα γάλακτος. Σε γενικές γραμμές, το φάσμα των τροφών που ταιριάζουν με την σαμπάνια και το ευγενές προφίλ αυτού του ποτού είναι ευρύ: φρούτα, μεζεδάκια με χαβιάρι, καλά τυριά, σαλάτες, πιάτα πουλερικών, μπισκότα με φρούτα και μούρα, καλοί ξηροί καρποί, μαύρη σοκολάτα, χαλβάς και παγωτό.
Αντιθέτως μαζί με την σαμπάνια μας, δεν πρέπει να τρώμε πολύ αλμυρά ή πολύ γλυκά πιάτα ενώ ακόμη πρέπει να αποφεύγουμε την πολύ πικρή σοκολάτα, τα φαγητά με πολύ πικάντικη γεύση, με πολλά καρικεύματα και σκόρδο.

Κονιάκ

Αν και δεν το συνηθίζουμε πλέον στην εποχή μας συχνά το κονιάκ, όποτε το πίνουμε, το απολαμβάνουμε πιο απλά, χωρίς πολλά συνοδευτικά σνακ ή φαγητά. Ωστόσο η νέα τάση των τελευταίων ετών, μας προτείνει το κονιάκ, με πάγο και μαρτίνι ως απεριτίφ. Καλοί συνδυασμοί επίσης μαζί με το κονιάκ, γίνονται με συστατικά όπως: το γάλα, η κρέμα γάλακτος, το παγωτό, ο καφές, το τσάι, οι χυμοί πορτοκάλι και λεμόνι, τα σιρόπια, τα λικέρ και τέλος τα μη αλκοολούχα αεριούχα ποτά.

Μπύρα

Με την μπύρα τα πράγματα είναι πιο εύκολα και βολικά. Μπορείτε να απολαύσετε την δροσερή σας μπύρα σχεδόν με όλα τα φαγητά, ακόμη καλύτερα όμως με λιπαρά, κρεατικά, πουλερικά, καπνιστά και λιπαρά τυριά. Δυνατός όμως είναι πάντοτε ο συνδυασμός της μπύρας με τα αλμυρά τρόφιμα και τα σνακ.
Η μπύρα είναι πιο γευστική όταν την πίνουμε κρύα και δροσερή, όχι όμως παγωμένη. Η ιδανική θερμοκρασία για κατανάλωση της μπύρας, είναι μεταξύ 6-8 βαθμών κελσίου.
Μην ξεχνάτε επίσης ότι, δεν πρέπει να ανακατεύουμε την μπύρα με άλλα είδη ροφημάτων, διότι έτσι χάνει την γεύση της, την ποιότητα της και την απόλαυση που μπορεί να μας χαρίσει. Επίσης δεν κάνει να ανακατεύουμε διαφορετικά είδη μπύρας μαζί, αφού έτσι χαλάει η ισορροπία των γευστικών συστατικών της. Η μπύρα είναι ένα ποτό που έχει την δική του προσωπικότητα και χαρακτήρα, καθώς επίσης έχει την δική της φύση και καθαριότητα. Αν ανακατέψουμε την μπύρα με άλλα συστατικά, τότε της αφαιρούμε τις τυπικές της ιδιότητες. Τέλος μην δοκιμάζετε την μπύρα με γλυκά και διάφορα επιδόρπια, ο συνδυασμός αυτός είναι απολύτως άστοχος.

Βότκα

Η βότκα όπως κανένα άλλο ποτό, απαιτεί να την συνοδεύσουμε με ένα καλό μεζέ ή γεύμα. Η επιτραπέζια βότκα δεν έχει τον ρόλο μόνο του ποτού, αλλά και του συστατικού στοιχείου σε πολλές συνταγές στο μαγείρεμα και πιάτα. Ταιριάζει καταπληκτικά με λιπαρά κρέατα, ζυμαρικά και πικάντικα φαγητά από ψάρι. Με τι θα συνοδέψουμε την βότκα μας; Βοδινό κρέας, ψητό χοιρινό, κρέπες, ζαμπόν κ.α. και σε ότι αφορά τα ψαρικά συνοδέψτε την με μεζέδες όπως: ρέγκα, χαβιάρι, σολομός, αλμυρά ψαρικά κ.α. Όμως η βότκα ταιριάζει και με πολλούς μεζέδες λαχανικών όπως: αγγουράκια και ντομάτες τουρσί, πικλες, μελιτζάνες γεμιστές, μαριναρισμένα μανιτάρια, ρώσικη σαλάτα και βραστές πατάτες.
Κάθε γουλιά βότκα απαιτεί και μία μπουκιά φαγητό. Το ψωμί,οι ξηροί καρποί και η κρεατόσουπα, εξουδετερώνουν τις επιπτώσεις του αλκοόλ που η βότκα περιέχει σε υψηλό βαθμό και βοηθούν στο πεπτικό σύστημα να επεξεργαστεί και να αντιμετωπίσει το οινόπνευμα σωστά. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι την βότκα δεν την αναμιγνύουμε με άλλα αλκοολούχα ποτά!

Τζιν

Το τζιν μπορεί να καταναλωθεί είτε σκέτο, είτε με παγάκια. Ωστόσο το ποτό αυτό έχει δημιουργηθεί έτσι ώστε να το καταναλώνουμε καλύτερα σε cocktail. Το τζιν είναι ιδανικό για αναμείξεις, καθώς είναι αρωματικό, ήπιο και με μεγάλες δυνατότητες.
Όσοι αγαπούν το τζιν, το καταναλώνουν συνήθως με τόνικ, με χυμούς φρούτων, coka cola κι άλλα μη αλκοολούχα ροφήματα και αναψυκτικά. Άλλωστε όλα τα πειράματα είναι επιτρέπονται όταν δημιουργούμε ένα cocktail. Οι καλύτερες γεύσεις όμως όπου το τζιν συνδυάζεται είναι: βερμουτ, λεμόνι, λάιμ, πορτοκάλι, ελιές και και. . . μαριναρισμένο κρεμμύδι, κάτι που ίσως να μην γνωρίζατε ως τώρα. Η πιο διαχρονική και δημοφιλής όμως σύνθεση παταμένει πάντα το τζιν με τόνικ.

Επιλέξτε λοιπόν το ποτό που θέλετε να πιείτε και ταιριάξτε το κατάλληλα, με τις τροφές, τις συνταγές, τα πιάτα και τις γεύσεις που θέλετε να το συμπληρώσετε και να τα απολαύσετε μαζί, όπως σας αρέσει και ταιριάζει στα γούστα σας. Πάντοτε όμως μην ξεχνάτε να δίνετε ιδιαίτερη σημασία και στην ποιότητα, τόσο του ποτού που θα πιείτε, όσο και των τροφών ή των πιάτων που θα το συνοδεύσετε. Καλή σας απόλαυση.

2018-09-07T18:11:18+00:00